2011.07.08 – Sajtóközlemény

Megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ); amely olyan közös kérdésekkel foglalkozik majd, mint az közoktatást és egészségügyet érintő jogszabályok, az önkormányzati törvény és Budapest tíz éves fejlesztési koncepciója. A BÖSZ elnöke egy évig dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester.

Július 8-án megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ). A Szövetség megalakításában – a helyi önkormányzati Képviselő-testületek felhatalmazásával – mind a 23 budapesti kerület részt vett. A Fővárosi vezetés kinyilvánította, hogy a Szövetség megalakulásában nem kíván részt venni.
A szövetség az alakuló ülésen elfogadta az Alapszabályát, és megválasztotta az Elnökségét. A BÖSZ elnöke dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, az Elnökség tagjai dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere.
Az önkormányzati szövetség alakulása után tartott sajtótájékoztatón Nagy Gábor Tamás elmondta, ha a fővárosi önkormányzat is társul a szervezethez, akkor – az Alapszabály értelmében – a főpolgármester vagy helyettese a társelnöki posztot látja el. Budavári polgármestere úgy fogalmazott: „a szék mindig itt lesz fenntartva”.
Nagy Gábor Tamás elmondta, a BÖSZ célja a főváros egésze szempontjából fontos kérdésekben a közös álláspont kialakítása, stabil érdekképviselet megteremtése, amelyet partnerként kezelnek.

A közgyűlési formában működő BÖSZ megalakításának szándékáról június 15-én határoztak kerületi polgármesterek. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy „az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”. A csatlakozásról szóló döntésekkel egy időben a kerületek sorra léptek ki a korábbi érdekvédelmi szervezetből, a Budapesti Kerületek Országos Önkormányzati Szövetségéből, korábbi nevén a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségéből. A BÖSZ alapszabályban deklarált célja az egymás közötti hatékony együttműködés elősegítése, a „közös gondolkodás” a városszerte jellemző problémák megoldása érdekében, valamint a budapesti és kerületi érdekek hatékony érvényesítése.